4.1 Associëren

Top

Introductie
Scannen
GPS data
Beheren
  Associëren
  Mappen
  Selecteren
Display
Album
Nieuwe kaart
Infobase

Om een verzameling van objecten zoals foto's, teksten, waypoints, routes, tracks en albums te beheren wordt vaak gebruik gemaakt van mappen of van trefwoorden. Objecten worden in mappen opgeborgen en krijgen verschillende trefwoorden toebedeeld. In TopoAlbum is er geen verschil tussen mappen en trefwoorden: de naam van een map is een trefwoord en net zoals een object verschillende trefwoorden kan hebben kan een object in verschillende mappen worden opgeslagen. De mappen bevatten dus objecten die, op een of andere manier, bij elkaar horen: ze zijn allemaal met hetzelfde trefwoord geassocieerd.

Trefwoorden is slechts een manier om objecten te associëren. In TopoAlbum is het bijvoorbeeld ook mogelijk om foto's met  waypoints te associëren, of foto's met tracks, of routes met tracks te associëren. We slaan dan de foto's op in het waypoint of in de track, of we slaan de route op in de track.

In het explorer venster kan dit eenvoudig door objecten te verslepen van de ene houder naar de andere.

Tijdens het verslepen wordt, als het mogelijk is om een object ergens op te slaan, het uiterlijk van de cursor aangepast. 

Noot: de 'Shift' toets tijdens het slepen kan worden gebruikt om een object te verplaatsen in plaats van een kopie te maken op de nieuwe plek. 

 


De volgende objecten kunnen met elkaar worden geassocieerd.

  • Tekst objecten kunnen met alle andere soorten objecten worden geassocieerd, alleen niet met andere teksten. 
  • Afbeeldingen kunnen met alle andere objecten worden geassocieerd behalve  met teksten en afbeeldingen. 
  • Waypoints kunnen met routes, tracks, albums en mappen worden  geassocieerd. 
  • Routes kunnen met tracks, albums en mappen worden geassocieerd. 
  • Tracks kunnen met albums en mappen worden geassocieerd. 
  • Albums kunnen met mappen worden geassocieerd. 
  • Mappen kunnen met andere mappen worden geassocieerd mits die niet al met die map geassocieerd zijn. 

Voorbeeld

Een voorbeeld van hoe deze organisatie met behulp van associaties werkt. Een route is in de GPS geladen en de tocht  is gemaakt. Thuis gekomen laden we de track in TopoAlbum, evenals de foto's die onderweg zijn gemaakt. We associëren de foto's met de track door ze in het explorer venster daar naar toe te slepen (ook is het mogelijk de associatie automatisch te laten gebeuren in de 'map van de dag'). Bekijken we nu de track op de kaart. Als de track tijd informatie beschikbaar is dan zien we op de kaart langs de track aangegeven waar de foto's zijn genomen.

Associëren we ook de route met de track, dan kunnen we kiezen of we de alleen track of de track met foto locaties of samen met de route of samen met foto locaties en route willen zien. Deze instellingen worden achtereenvolgens doorlopen door meerdere malen  de track in het explorer venster te dubbelklikken, of door van de 'Toon' werktuigbalk gebruik te maken.

Automatisch associëren

In het bovenstaande voorbeeld hebben we zelf de foto's en de route met de track geassocieerd. TopoAlbum kan door gebruik te maken van plaats en tijd informatie dit ook voor u doen. Selecteer hiervoor de objecten die geassocieerd mogen worden (selecteer bijvoorbeeld alles) en kies vervolgens het menu "Bewerken - Associëren".

De associaties worden nu als volgt gemaakt:

  • Waypoints die dicht langs (of op) een route of track liggen worden daarmee geassocieerd.
  • Foto's die op dezelfde dag zijn genomen als een track worden daarmee geassocieerd.
  • Routes met tracks wanneer ze grotendeels daarmee samenvallen.

De organisatie in mappen of trefwoorden kan niet op het zelfde niveau worden geautomatiseerd: de betekenis van de trefwoorden of map namen ontgaan TopoAlbum volledig.