4.2 Mappen en trefwoorden

Top

Introductie
Scannen
GPS data
Beheren
  AssociŽren
  Mappen
  Selecteren
Display
Album
Nieuwe kaart
Hoogte
Infobase

Mappen zijn houders van alle soorten objecten die TopoAlbum kent: teksten, afbeeldingen, waypoints, routes, tracks en albums. Mappen kunnen ook andere mappen bevatten. Er is hier echter een beperking: een map mag alleen andere mappen bevatten die niet die map zelf bevatten.

De namen van mappen worden gebruikt als trefwoorden om bij elkaar horende gegevens terug te vinden. Het kiezen van een goede verzameling mappen is een echte kunst. In de voorbeelden ziet u een mappen organisatie die op hoog niveau algemene kenmerken beschrijft. Die bevatten dan weer mappen met een specifiekere aanduiding. In het explorer venster wordt de boom van mappen en hun inhoud als volgt vertoond.

Map namen, ofwel trefwoorden, kunnen in het explorer paneel altijd weer worden gewijzigd. Selecteer hiervoor de naam en wacht tot die bewerkbaar wordt. Trefwoorden kunnen maximaal 30 letters lang zijn en maken geen onderscheid tussen hoofd en kleine letters.

Om een nieuwe map te maken kiest u het menu "Inhoud-Map...". Dan verschijnt het "map eigenschappen" dialoog.

Map eigenschappen dialoog

Het map eigenschappen dialoog verschijnt automatisch bij het maken van een nieuwe map. Voor een bestaande map selecteert u de map in het explorer venster met de rechter muis knop en kiest "Eigenschappen".

Dit dialoog is identiek aan het selectie dialoog en wordt gebruikt om de inhoud van een map of trefwoord te wijzigen. De verschillende objecten in de map staan gemarkeerd in de lijsten onder de verschillende tabbladen.

Map van de dag

Er is een bijzondere map die de "Map van de dag" wordt genoemd. Deze map heeft als naam 'DATUM_dd-mm-jjjj" waar dd-mm-jjjj staat voor de datum van de dag. Deze map wordt automatisch gemaakt om nieuwe waypoints, routes, tracks, albums en andere objecten in op te slaan. Associaties tussen objecten in deze map worden automatisch gemaakt of aangepast wanneer de inhoud van de map veranderd.

U kunt de inhoud van deze map overbrengen naar andere mappen door de objecten in het explorer paneel te verslepen. Is de map leeg dan kunt u deze verwijderen; dit is echter niet noodzakelijk. Behoudt u de map dan krijgt u een organisatie gebaseerd op mappen op datum, wat ook weer handig kan zijn.