Grafheuvels

Top

Wandelingen
  Hunebedden
  Planetenweg
  Grafheuvels
  Kastelen
  Groene Hart

Grafheuvels, op alle zandgronden van Nederland te vinden, behoren tot de oudste getuigenissen van bewoning in Nederland. Soms vinden we een verhoogde concentratie, zoals in het gebied bij Vaassen. De oorzaak hier is een (in prehistorische tijden) doorwaadbare plaats in de IJssel. De verschillende 'wegen' uit die tijden kwamen hier samen en vormden zo een 'druk' gebied. Langs de weg werden mensen begraven (of gecremeerd) en overdekt met een grafheuvel.

Het gebied ligt nu in en om kroon domeinen en door heide bedekte vlakten. De weg voert niet direct langs de prehistorische snelweg, maar zigzagt er langs nieuwe paden omheen. In schemertijd zijn in de bossen nog dolende prehistorische reizigers te horen.

De wandeling begint bij het kasteel Cannenburch, een herbouw uit de 16e eeuw met daarin enkele middeleeuwse stenen verwerkt. Wel heeft het kasteel een echt spook: een vijand van de heer van het kasteel, eens levend ingemetseld in een kleine nis in de kelder, waart hier nog steeds rond.  De stal doet nu dienst als restaurant en het kasteel is te bezichtigen.

Langs het kasteel, door de kasteel tuin, rechtdoor langs de bosrand.

Dan komt de eerste grafheuvel. Er zullen er nog talloze volgen.

Ze liggen of in het bos of in de heide.

Op de 'terugtocht' nog enkele mooie 'paden': ze staan op de kaart maar worden blijkbaar niet veel bewandeld. Bomen op de weg, struiken op het pad.

Pas hier op voor teken, vooral in het voorjaar! Aan het einde van de wandeling past u ook op voor eenden.