Groene Hart wandelingen

Top

Wandelingen
  Hunebedden
  Planetenweg
  Grafheuvels
  Kastelen
  Groene Hart

Zes wandelingen en een fietstocht in het 'Groene Hart' van Nederland, hieronder te zien op een satellietfoto. Niet het mooiste deel van Nederland (er is altijd wel een snelweg in de buurt met de bekende herrie), toch zijn er nog mooie en interessante routes te vinden. Een groot voordeel voor ons: het is dichtbij.

SatGroeneHart.jpg (100712 bytes)

Het document Groenehart.zip kunt u hier downloaden. Het bevat het TopoAlbum document Groenehart.gps. De geannoteerde foto's op deze website pagina kunt u als afbeeldingen in TopoAlbum importeren. De locaties worden dan meteen op de kaart gezet.

Een topografische kaart als achtergrond zult u eerst zelf moeten scannen en ijken. Hier gebruiken we de satellietfoto die eerder in de TopoAlbum handleiding als demonstratiefoto werd geijkt. De bereikte nauwkeurigheid laat zich op de schaal 1:100000 met de getoonde tracks goed beoordelen.

Reeuwijk

Een wandeling om de Reeuwijksche Plassen van 9 km. Het start- en eindpunt is het restaurant paviljoen 't Reeuwijkse Hout, op slechts 300 m van de Rijksweg A12. De wandeling begint langs de Reeuwijksche plassen in oostelijke richting. Kort naar rechts en dan snel weer naar links de polder Sluipwijk in. Avontuurlijke hekjes om overheen te klimmen. Dan voor de Enkele Wiericke rechtsaf en verder langs de Kippenkade. Langs knotwilgen met mooie uitkijkjes op de plassen. Aan het einde over de weg over de dijk dwars 'door' de plas (op de satellietfoto goed te zien door de verschillende kleurstellingen van de afzonderlijke watervlakken). Dit is trouwens een deel van het Pelgrimspad. Bij terugkomst smaakt de satÚ schotel extra goed.

Meije

Een goed toegankelijke wandeling van 13 km, grotendeels over verharde paden. Een Google kaart van de Meije wandeling vind u hier.

Deze wandeling ligt in 'De Venen', aan de oostkant van de Nieuwkoopse plassen. We beginnen in Zegveld en gaan de Middenweg langs. Rechts ligt de Lagebroek polder (weidevogels). Bij de meanderende Meije aangekomen rechtsaf. We passeren een eendenkooi en komen vervolgens bij de Meijetuin. Hier vindt u verschillende kruiden- en siertuinen, een oude boomgaard, een vijvertuin en een theeschenkerij. Er worden zoete en hartige taarten geserveerd. We vervolgen de route langs de Oude Meije. Dan even een kort stuk langs de drukke Milandweg, om weer gauw rechtsaf de Langebroek polder in te vluchten. De waaiervormige kavels geven het landschap hier extra diepte.

Westbroekpolder

Voor de afwisseling een fietstochtje (33 km) door de Westbroekpolder. We beginnen in het Westerpark in Zoetermeer: in 1960 nog een klein polderdorp, nu een stad met meer dan 100000 inwoners. In de 'dorpsstraat' stond het uit 1380 stammende kasteel Huis te Palenstein, waar onlangs nog archeologisch graafwerk is verricht (ongeveer op de plaats waar in de Suske & Wiske 'De razende Rentmeester' de schatkist wordt gevonden).

We fietsen via het Buytenpark (rechts het ski-centrum Snowworld), langs de (bijna cirkelvormige) Zoetermeersche Meerpolder naar het kaasdorp Stompwijk. Dan richting Zoeterwoude-Dorp en via de Grote Polder naar de molen (700). We zijn nu dicht bij Leiden.

Dan richting Weipoort, met links de kerk van Zuidbuurt. Hier naar toe loopt een kerkpad, nu een fietspad. Onze hoofdbestemming is nu de ijsboerderij ('img0703', echt boerderij-ijs: de appeltaartijs is bijzonder aanbevelenswaardig).

Dan verder over het Gelderswoudse kerkpad naar (hoe kan het ook anders) Gelderswoude. We gaan rechtsaf verder richting het recreatiegebied Noord-Aa (waar de geuzen moesten wachten voor het ontzet van Leiden), om dan weer terug te keren langs de Zoetermeersche Polder.


Woerden-Vleuten

Dit is een van station naar station (NS) wandeling van 18 km. Handig die trein, maar de wandeling is, vooral bij mooi weer, bijzonder druk.

Een Google kaart van deze wandeling vind u hier.

We beginnen dus bij het NS station in Woerden en lopen langs het voormalige jaagpad van de oude rijn (aangelegd in 1664, al te bewandelen vanaf Bodegraven). Onderweg zien we een replica van een rolpaal die er voor diende om de boot niet te ver naar de wal te trekken in de bochten. Dit is echter niet de oudste herinnering aan het verleden van deze wandeling. De oude rijn vormde vroeger de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. In die tijd liep de rivier enkele honderden meters ten noorden van de huidige positie, maar met heel veel verbeelding voelen we ons een Romeinse legionair. In de buurt van Vleuten zijn recent enkele wachttorens opgegraven.

Na de omtrek om de polder Gerverscop komen we bij Haarzuilen, met het bekende kasteel De Haar. Dit kasteel werd eind 19e eeuw gebouwd door Cuijpers op de fundamenten van een echt middeleeuws kasteel. Voor de aanleg van de tuinen werden (grote) bomen uit de Utrechtse heuvelrug gehaald: de eigenaar had vanwege zijn leeftijd haast. Het dorp Haarzuilen werd voor de aanleg enkele honderden meters verder naar het oosten verplaatst.

Verderop zien we de middeleeuwse Hamtoren, een kasteel waarvan de toren uit de 15e eeuw, waarschijnlijk een gecombineerd woonvertrek en graanopslagplaats, bewaard gebleven.

Vanaf station Vleuten-De Meern nemen we de trein terug naar Woerden.

Woerden-Oudewater

Eigenlijk is dit de eerste etappe van 13 km van een langere (13+15 km) wandeling die u ook in een keer kunt doen. Door de tweende etappe Oudewater-Gouda er aan te koppelen loopt u van station naar station. Oudewater is echter een langer verblijf waard (o.a. carillon en heksenwaag) en heeft een goede busverbinding met Gouda.

Een Google kaart van beide etappes van deze wandeling vind u hier.

We parkeerden de auto bij station Gouda en namen de trein en beginnen de wandeling bij het station van Woerden. Langs het kasteel van Woerden naar het oude centrum dat op een verhoging (Woerde, wier of terp) ligt. We lopen over de markt waar nu druk gebouwd wordt. Bij deze werkzaamheden werd een Romeins schip gevonden. Pogingen dit schip te bergen zijn echter mislukt: een witte schimmel sloeg toe die heel het schip verteerde. (Is heel het schip verloren gegaan? Nee, een heel klein deel wordt door de auteur goed bewaard:-).

De wandeling voert vervolgens een stuk via het Floris V-pad verder langs het 'Huis te Linschoten', uit 1647, dat tot 1919 als 'woonhuis' werd gebruikt. Het 'echte', oudere 12e eeuwse kasteel van het geslacht van Linschoten lag niet hier, maar in het dorp Linschoten, iets ten noorden van de Sint-Janskerk. Deze kerk hoorde waarschijnlijk oorspronkelijk (of althans in aanleg) bij dit kasteel. Linschoten kende oorspronkelijk nog meer kastelen. Het dorp is zeker een bezoekje waard: zie deze website voor meer informatie over Linschoten.

Verder langs het stroompje de Lange Linschoten. Goed begaanbaar aan beide kanten, mooie tuinen maar verder een beetje saai. Bij Oudewater, alweer zo'n historische plaats (lees b.v. Stad in de storm, van Thea Beckman) laten we ons bij de Heksenwaag wegen: de uitkomst was ons al bekend. Na een wandeling langs de stadswallen vliegen we terug naar Woerden (kan ook met de bus naar Gouda).


Oudewater-Gouda

De tweede etappe is 15 km en voert van Oudewater naar Gouda. Met als startpunt het busstation in Oudewater lopen we naar het bijna verborgen begin van de tiendweg. Wat een tiendweg precies is, is niet bekend. Het heeft, zoals wel vaak word beweerd, niets te maken met de 'tienden', een belastingvorm in natura die vroeger zou zijn geheven door de bisschop van Utrecht of de Graaf van Holland. Wel heeft een tiendweg vaak aan beide kanten een Wetering en ligt een waterstaatkundige oorsprong voor de hand.

Eenmaal op de tiendweg kunnen we, met een verrekijker en als we weten waar (gps), de restanten van het Huis Te Vliet (uit de dertiende eeuw) zien. Al driehonderd jaar geleden was het een ru´ne. Om de tien meter hoge muur ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke slotgracht. Ook is hier een Wiel te zien die is ontstaan bij een vroege dijkdoorbraak van de Hollands IJssel.