Kastelen wandeling Amerongen

Top

Wandelingen
  Hunebedden
  Planetenweg
  Grafheuvels
  Kastelen
  Groene Hart

Nederland heeft misschien niet de reputatie rijk te zijn aan kastelen. Onder het trefwoord 'Kastelen' vindt u waypoints van enkele van de vele kastelen terug. De oorsprong van een kasteel is een bult van klei, een zogenaamde motte.

Het bood de agressieve vroege adel strategisch voordeel om zich af en toe terug te kunnen trekken op zo'n bult. Dan werden er, eerst houten later stenen 'opslagplaatsen' opgezet. Het vele oorlogvoeren heeft van vele kastelen niet veel overgelaten. Die wel bleven bestaan zijn omgebouwd tot fraaie adellijke 'optrekjes'.

De route in Amerongen voert u zowel langs het kasteel Amerongen als langs de gemakkelijk te missen locatie van het voormalige slot Lievendaal.

Een Google kaart van deze wandeling vind u hier.

Deze wandeling begint en eindigt in de uitspanning 'Het berghuis'. Hier is een speeltuin (open in de zomer) en kan een maaltijd genuttigd worden. Dan gaat het (langs een model grafheuvel) de berg op.

De paden zijn oud en vaak belemmeren bomen de weg. Pas in het voorjaar op voor teken.

Vlak voor het kasteel Amerongen passeren we de locatie van het slot Lievendaal. Hier is behalve een vrij klein eiland omgeven door de gracht niets meet van over. Ook historisch is hiervan weinig bekend.

Het kasteel Amerongen is relatief 'modern'. Het oorspronkelijke slot is in 1673 door de hertog van Luxemburg in de brand gestoken. Het werd al snel weer herbouwd en is nu in handen van de 'Stichting Utrechtse Kastelen'.

Bijzonder aangenaam in het kasteel is het tuinhuis, waar tijdens onze wandeling een overheerlijke appeltaart te genieten was.