7.4 Kaart

Top

Introductie
Scannen
GPS data
Beheren
Display
Album
Nieuwe kaart
  Ellipso´de
  Datum
  Projectie
  Kaart
Hoogte
Infobase

Een TopoAlbum kaart is een verzameling gescande kaart afbeeldingen (kaart delen) met een gemeenschappelijke geodetische datum en projectie voor een begrensd gebied. Verschillende kaarten bestaan al in TopoAlbum, zoals kaarten voor Nederland, BelgiŰ, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en voor de wereld. Elke kaart heeft een unieke naam en een eigen folder waarin de kaart gegevens (zoals de kaartdelen) worden opgeslagen. Om een kaart te scannen buiten een van de genoemde gebieden kunt u een nieuwe kaart maken.

Een nieuwe kaart maken

Om een nieuwe kaart te maken kiest u het menu "Kaarten - Nieuwe kaart...". Het volgende dialoog verschijnt.

Geef de kaart een (nog niet gebruikte) naam, specificeer de gewenste geodetische kaart datum en projectie. Niet alle kaarten hebben hetzelfde schaal bereik; een schaal 1:250000000 is voor een klein gebied als Nederland niet nuttig. Door de juiste minimum en maximale schalen goed te kiezen wordt het gebruik van de kaart vergemakkelijkt. De co÷rdinaat grenzen bepalen het gebied dat de kaart beslaat. De opgegeven projectie moet natuurlijk in staat zijn dit gebied te projecteren.

Gebieden waarvoor geen kaartdelen zijn ingevoerd worden met een achtergrond kleur weergegeven. Om deze kleur in te voeren selecteert u de getoonde kleur. Dan verschijnt het kleuren selectie dialoog.

Als achtergrond kleur kiest u het beste de op de kaart meest veel voorkomende kleur . Voor de wereld satelliet kaart is dat bijvoorbeeld blauw voor de verschillende oceanen.

De tijdzone die u instelt wordt gebruikt bij het invoeren van afbeeldingen om de juiste opnametijd te bepalen in het land op de kaart.

Vervolgens kunnen kaartdelen of satelliet foto's worden toegevoerd. De verschillende stappen waaruit dit proces bestaat wordt begeleid door een wizzard.

Zolang er nog geen kaartdelen zijn ingevoerd voor een kaart, dan kunnen de kaart parameters nog gewijzigd worden, of de kaart kan in zijn geheel dan nog verwijderd worden (knop 'Wissen').